The Holt (also known as Holt House)5076

Upham, England, Hampshire, Winchester

Brief Description

Incorporating an earlier Tudor house, The Holt was developed in the 17th century in a style associated with the lesser gentry and later copied in the Colonial United States. In the 18th and 19th century there were strong links with the Long family of Preshaw. It is approached through woods and a yew grove and has extensive, undulating lawns.

History

The Holt appears to have been re-built around 1689 incorporating an older Tudor house.

Detailed Description

The front of the house is pedimented and retained traces of the warm ochre wash prevalent in the 18th century. The back of the house is very different from the William and Mary cube of the front. At some stage a sizeable wing was added, with an intrusive water tower. This was reduced and the wing re-modelled during alterations undertaken by the architects Trenwith Wills and Wills for Mrs Leavett-Shenley in 1955.

There is a second tower-like projection which looks like part of an older house. The idea of an older house is supported by internal evidence of ‘post-and-pan' oak partitioning. This could have been the screen of an early Tudor hall on the ground floor, moved when the house was re-built around 1689 and returned at a later stage to be placed at the head of the staircase.

Christopher Hussey wrote in Country Life, 1964: ‘I have always approached it from the back, a drive that drops steeply through the wood into a grove of ancient yews scattered at first but soon ...thick.... It is probable that the thickets and ramparts of yews and box, which have obviously flourished on the chalk hillside for a very long time, were mostly planted when the house was given its present form at the end of the 17th century, to enclose a terraced garden behind the house.'

The article also refers to sweeping lawns and blue and rose pink borders, as well as a semi-circle of marble benches. Changes to the yew-hedged garden had been carried out by Mr and Mrs Walter Long in the early 20th-century when they moved their main residence from Preshaw to The Holt. Mrs Leavett-Shenley had distinguished Anglo-American colonial ancestors and with her second husband built up a substantial and tasteful collection of art and furniture.

Features
  • Lawn
  • Description: There are extensive, undulating lawns.
  • Garden Seat
  • Description: A semi-circle of marble benches is referred to in an article of 1964.
  • Latest Date:
  • House (featured building)
  • Description: The front of the house is pedimented and retained traces of the warm ochre wash prevalent in the 18th century. The back of the house is very different from the William and Mary cube of the front. At some stage a sizeable wing was added, with an intrusive water tower.
  • Latest Date:
  • Hedge
  • Description: Yew hedge garden.
Authorities

Civil Parish

  • Beauworth
History

Detailed History

The Holt appears to have been re-built around 1689, incorporating an older Tudor house. Evidence of the re-building at this time comes from the initials AF together with the date 1689 found carved in a pediment. A William III coin dated 1696 was also found. The style was associated with the lesser gentry and superior yeomen, which persisted until the mid-18th-century in England and even longer as the prototype of many Colonial houses in the United States.

Robert Kirby bought the nearby Preshaw estate in 1707. When he died in 1721, he left it for trustees to sell in favour of his brother-in-law, Augustin Fisher. Given the recorded link with Preshaw and the Long family from 1728 onwards, it is possible that Augustin Fisher is the AF carved on the pediment and that the house was included in the sale of the Preshaw estate to John Long in 1728.

Contact

Telephone

01793 445050

Official Website

Click Here

Owners

    References

    Contributors

    • Hampshire Gardens Trust

    • Janet Hurrell

      1