Summary

This site is NOT open to public.

Loading...

Brief description of site

Caynton House was built in the late 18th or early 19th century, and had associated grounds. At the western end of those grounds there is a neo-Romanesque grotto, cut out of the red sandstone quarry which was probably used to acquire the stone for the house.

Brief history of site

Caynton Hall was built as a gentleman's house in the late 18th or early 19th century by William Yonge, perhaps on the site of an earlier farmhouse called Dennetts Hays. There were grounds attached to the house from this time.

Location information:

Address: Caynton Hall, nr Beckbury, Ryton, Shifnal, Shropshire, TF11 9JQ

Locality: Ryton, Shropshire

Historical County: Shropshire

OS Landranger Map Sheet Number: 127 Grid Ref: SJ777028
Latitude: 52.6225 Longitude: -2.33085

Key information:

Form of site: garden

Context or principal building: house

Site first created: 1775 to 1803

Main period of development: Late 18th century

Survival: Extant

Description

Principal building:

Country house Created 1775 to 1803

Caynton Hall may have been styled on an earlier residence of William Yonge's, perhaps Pirbright Lodge in Surrey. There are also elements of the design which may have been inspired by mansions in the southern United States. The building is of seven bays and two storeys, with a low-pitched slate roof. There are office and stable blocks to each side, connected to the main range by arcades. The north facade has a projecting central bow window with a Tuscan colonnade. To the rear is a semicircular portico, off of which opens a circular hall. Caynton Hall was later altered in the 1850s by Col. Legge, and again in the 1960s. At this time, a second bay to the south was added, the hall was extended east to give a balanced effect, and the stables were renovated. The house was divided into three parts in 1977.

History

People associated with this site

Owner: William J. Yonge (Known to have been active 1775 to 1803)

Features

grotto

Feature created: 1800 to 1850

The grotto is cut from a disused red sandstone quarry. The entrance is plain, but the interior, which comprises a series of 'ambulatories' and 'sanctuaries' supported on pillars, is decorated in the neo-Norman style.

References

Organisations associated with this site

Shropshire Parks & Gardens Trust

Sources of information

The Buildings of England: Shropshire

Newman, J. and Pevsner, N. The Buildings of England: Shropshire, (London: Yale University Press, 2006) p. 238

Victoria County History: Shropshire, Volume 10

Baugh, G.C. (ed.) Victoria History of the County of Shropshire, Volume 10, (London: Constable, 1998), pp. 240-7

Images

There are no images associated with this site